Somatic Experience - SE

Egilah   Praktijk voor therapie en begeleiding

 
 

Somatic Experience (SE)


SE is een therapie die zich richt op de reacties van het lichaam na stressvolle (traumatische) ervaringen.


De ontwerper Peter Levine ontdekte dat ons lichaam energie genereert in reactie op een nare ervaring of gebeurtenis. Als die na zo’n gebeurtenis niet ontladen kan worden, dan blijft deze energie gevangen zitten in ons zenuwstelsel waar hij schade doet aan ons lichaam en onze geest.


Over het algemeen zijn wij in staat om veranderingen in ons leven op te vangen en aan te kunnen. We kunnen dat reguleren. Vaak lukt het ons om de energie van de dag weg te laten stromen door flink te sporten of te dansen bv. Soms doen we dat door een moeilijke situatie te ontvluchten (flight) of door te ‘vechten’ met anderen (fight).


Soms overvalt een nare ervaring je en valt er niets meer te ontvluchten. Dan kan een traumatische gebeurtenis zoveel angst in ons lichaam oproepen dat het overweldigd wordt en terecht komt in een staat van ‘verlammende onbeweeglijkheid’. We noemen dat de ‘bevriezing” (freeze).

In tegenstelling tot dieren raken mensen na een traumatische gebeurtenis deze trauma-energie vaak niet kwijt. Meestal pakken wij de draad van ons leven weer op en dekken het trauma toe met nieuwe ervaringen…


Maar alle energie van het trauma dat soms letterlijk onderdrukt wordt, kan een eigen leven gaan leiden. Daardoor kunnen symptomen ontstaan, zoals onrust, overmatige stress zonder reden, moeheid, depressie, pijn of spanning in de spieren of juist een slap gevoel en lusteloosheid. Dit zijn zogenoemde ‘overlevingsenergieën’, waartoe het lichaam zijn toevlucht neemt bij gebrek aan gezonde reguleringsmechanismen na een nare ervaring.


Voor meer informatie en contactgegevens, kijk op de pagina Tarieven en Contact

SE kan je helpen om je bewust te worden van overlevingsenergieën (lichaamssensaties), waardoor ontlading kan plaatsvinden en herstel op gang gebracht worden van de gezonde fysiologische actiepatronen.

SE wordt heel vaak succesvol toegepast in combinatie met andere therapievormen.