The Journey (helende reis)

Egilah   Praktijk voor therapie en begeleiding

 
 

The Journey (de helende reis)


De Journey is begin jaren ’90 ontwikkeld door Brandon Bays. Brandon heeft samengewerkt met grote meesters als Deepak Chopra, Wayne Dyer en Anthony Robbins.


Nadat ze bij zichzelf een ernstige ziekte weet te genezen, wil ze deze 'wijsheid' overdragen en besluit een behandelmethode te maken om mensen met fysieke en/of emotionele problemen te helpen. En eigenlijk in navolging van haar eigen proces, mensen te leren zichzelf te helpen en te genezen.

Zij gaat in haar methode uit van de cellulaire theorie (bekend van Deepak Chopra), die aangeeft dat ons lichaam ziek kan worden door negatieve emotionele herinneringen die in de cellen zijn opgeslagen.


De helende reis kent verschillende varianten die allemaal zijn afgeleid van de emotionele reis of de fysieke reis. De vraag welke reis je het beste kunt maken, wordt vooral bepaald door het probleem waaraan je wilt werken.

Stap voor stap

Met een helende reis ga je stap voor stap naar de kern van je ‘pijn’ om daar vervolgens te helen wat geheeld wil worden.


De Journeymethode is heel geschikt als je weet wat je probleem is en wat je moet doen om jezelf te bevrijden. Maar deze methode is ook heel geschikt als je dat juist niet weet en wilt onderzoeken wat je zo vast houdt en belemmerd om je leven voluit te leven of je kracht te ervaren, jezelf te zijn en grenzen aan te geven, meer zelfvertrouwen te ontwikkelen of autonoom te zijn.


In het eerste deel van een helende reis kom je emoties tegen die te maken hebben met je ‘pijn’. Sommige gevoelens herken je uit het verleden en sommige zijn van recentere datum.


In het tweede deel van de journey kijken we naar de herinneringen die gekoppeld zijn aan de emoties. Zij zijn vaak al een tijd op een dieper niveau in ons zelf aanwezig, en doen daar hun ziekmakende en ondermijnende werk.


Aan het eind van de reis besteden we aandacht aan ‘vergeving’. Veel mensen vergeven hun omgeving en vergeten zichzelf te vergeven. Hard zijn voor jezelf kan vergif worden voor je heling. Pogingen om je zelfhelend vermogen aan te spreken en zijn werk te laten doen, worden dan ondermijnd of gesaboteerd.


Sabotage is het omzetten van je kracht in ondermijnende gedachten en overtuigingen die vaak al vroeg worden aangeleerd. Met de helende reis kunnen we deze sabotagemethoden opsporen en omzetten in gedachten en overtuigingen die werken als een gezonde ‘mantra’. Als je deze thuis herhaalt, werkt het nog krachtiger.


Bij de afsluiting kijken we naar de toekomst. Hoe zal het zijn als je de belemmeringen loslaat en afscheid neemt van neerdrukkende overtuigingen? Wat kun je doen, als je een stemmetje in je hebt dat je versterkt in plaats van belemmert.  Als je kunt voelen wat het je brengt als er vrijheid is.

Onbeperkt

De mogelijkheden met de helende reis voor volwassenen zijn bijna onbeperkt. De Journey kan vrijwel alle uitdagingen aan. Of het nou gaat om belemmerende overtuigingen of vastgezette emoties, om herinneringen die pijnlijk zijn of je belemmeren in je functioneren. Met de helende reis stel je jezelf in staat om daarvan los te komen en in te zien hoe het je beperkt of klein houdt. Het mooie is dat je daarna ook kunt ervaren hoe het beter kan, wat je gezond maakt of weer de kracht geeft die je in je hebt maar die was toegedekt. De helende reis heeft veel varianten. Zo is het mogelijk om te focussen op ziekmakende overtuigingen of op het loslaten van egopatronen. Er is een reis die je inzicht geeft in je levensdoel en dat wat je wilt verwezenlijken hier en nu. En er zijn combinaties mogelijk die afhangen van je wens.


Ik gebruik de Journey vaak als onderdeel van een therapieproces omdat het de client laat voelen en ervaren in plaats van denken en uitleggen. Als woorden je in de war kunnen brengen of om de tuin leiden, is de Journey een methode om je terug te brengen naar je gevoel, naar de essentie.


De helende reis is goed voor cliënten die zich in hun hoofd vast voelen zitten. Als er te veel gedachten zijn die meestal in cirkeltjes gaan. Vaak gaat het dan om mensen die alles goed kunnen verwoorden maar dat niet (genoeg) kunnen voelen. Daar is altijd een reden voor, zoals emotionele verwaarlozing. Dat leert je al heel vroeg om uit te kijken en te voelen wat anderen nodig hebben maar niet wat jezelf nodig hebt.


De Journey-methode is heel geschikt voor kinderen. De reis is kort en soms maken we gebruik van tekeningen om het kind een extra mogelijkheid te geven aan te geven wat belangrijk is. Kinderen maken pijnlijke ervaringen mee. Ze worden gepest op school of hun ouders gaan scheiden, er gaat iemand dood of ze maken een ongewilde verhuizing mee. We vergeten nog wel eens dat kinderen sommige ervaringen niet makkelijk verwerken en soms laat een gebeurtenis sporen na op een kinderziel. Dat kan ervoor zorgen dat een kind stil wordt of niet meer durft. De helende reis voor kinderen maakt het mogelijk om die nare ervaringen te uiten en los te laten. Het geeft kinderen handvatten om belemmerend gedrag om te zetten in gedrag dat hen versterkt.

Een Helende Reis brengt je naar de kern van de pijn

om daar te helen wat geheeld wil worden.

Wanneer je jezelf een paar keer per jaar een Journey geeft, blijf je scherp.

Je voorkomt dat kwesties van nu, nare herinneringen van de toekomst worden.