Egilah

Praktijk voor therapie en begeleiding

 
 

Iets over mijn achtergrond...


Na mijn studie klinische psychologie in Leiden heb ik mij gespecialiseerd in Psychodrama, Gestalttherapie en Groepsdynamica volgens het Tavistock model. Na een korte periode als therapeut en trainer maakte ik de overstap naar organisaties. Ruim twintig jaar werkte ik als organisatieadviseur en vooral als manager van veranderingsprocessen in ziekenhuizen, bedrijven en publieke organisaties.

Rond 2000 heb ik de draad van de psychotherapie weer opgepakt en ben ik aanvullende opleidingen gaan volgen die hebben geleid tot een verdere specialisatie.


Sinds een aantal jaren heb ik weer een eigen praktijk voor volwassenen, paren/relaties, groepen en kinderen. Naast de praktijk begeleid ik teams en coach ik mensen in organisaties. In voorkomende gevallen werk ik samen met gekwalificeerde begeleiders.

 

Ingrid Wijnands

Psycholoog NIP, Registertherapeut BCZ

Relatietherapeut EFT, SE Practitioner


Ik werk met:

 1. -Cliëntgerichte therapieën

 2. -Systeemtherapie (zoals trauma-en familie-opstellingen)

 3. -The Journey®

 4. -EMDR

 5. -Somatic experience - SE

 6. -Emotionally Focused Therapy - EFT


Voor informatie of een intake in Amersfoort, bel

033 – 25 84 776


Voor informatie of een intake in Apeldoorn, bel

055 – 202 1993


Voor meer informatie en contactgegevens, kijk op de pagina Tarieven en Contact

Mijn motivatie


Mensen die een stap willen maken in de richting van ‘wie ze werkelijk zijn’, inspireren mij steeds weer. Ze hebben vaak al het een en ander meegemaakt en dan voelt hun rugzak zwaar aan. Ze hebben van alles geprobeerd en niet het gevoel dat ze verder komen. Mensen helpen om los te laten, is mijn passie. Want loslaten wat een gewoonte is geworden, is het moeilijkste dat er is.


Een ander deel van mijn inspiratie haal ik uit het werken met jonge, minder ervaren mensen. Velen van hen kunnen niet meer tegen de druk om altijd maar interessant te zijn, alles tegelijk te doen, om erbij te horen of net iets beter te zijn dan de rest. De ‘rat race’ doet pijn en kost steeds meer energie. Je komt er ook niet meer uit door nog meer te doen of middelen te slikken, die je gevoel alleen maar afvlakken.


Loslaten - de rugzak leeg maken en de rat race achter je laten - is heel belangrijk en vaak de helft van het werk. Want na het loslaten ontstaat ruimte die je opnieuw kunt invullen met wat jij eigenlijk wilt zijn en doen.


Na het loslaten van hun bagage zijn mensen kwetsbaar en is het vaak hard werken om ervoor te zorgen dat oude patronen het roer niet opnieuw overnemen. Daarom vind ik vertrouwen en veiligheid belangrijke pijlers onder mijn therapie.


Zowel bij het werken met jongere - als met oudere mensen ben ik me bewust van mijn eigen achtergrond en ervaringen. Ik deed vroeger ook mee aan de rat race en weet heel goed wat het betekent om tegen je eigen patronen op te lopen. Daardoor herken ik in mijn cliënten de nare gevoelens en problemen die daaruit voortkomen. En weet ik uit eigen ervaring hoe bepaalde vormen van therapie je daar uit kunnen halen.

Accenten

 1. -Het begint met aandacht. Goed kijken naar de ‘bagage’ die je meedraagt, is een eerste stap in het therapieproces. Het is belangrijk er te willen zijn met je ervaringen, de positieve en de negatieve, de mooie en de lelijke.

 2. -Het heden (nu) staat centraal. Het verleden speelt vaak een belangrijke rol in therapie of begeleiding. Daar ligt de basis van wat geleerd is en onbewust door een kind wordt overgenomen. We kijken daarnaar en richten ons op wat het voor je betekent in je huidige leven. Wat werkt bevorderend, en wat werkt belemmerend.
  Ongezonde of ziekmakende patronen zijn niet jouw ‘schuld’. Je had vaak geen andere routekaart tot je beschikking dan die je vroeger door je opvoeders en je omgeving is aangeboden. Het is wel belangrijk om er iets mee te doen. Geluk staat iedereen ter beschikking.

 3. -Weerstand helpt niet. Hoe meer je je verzet tegen zaken die je dwars zitten, des te meer blijven ze je wakker houden.

 4. -Mensen bezitten een zelfhelend vermogen. Als je - met of zonder
  hulp - een belemmerend patroon onder ogen durft te zien, komt de weg vrij om ook naar je sterke kanten te kijken. Ik sta iedere keer weer versteld van het herstellend vermogen dat er dan in mensen los komt.