Hoe EFIT kan helpen om jezelf terug te vinden

Hoe EFIT kan helpen om jezelf terug te vinden

Ben je langere tijd uit balans en voel je je niet meer jezelf? Dan kan dat een enorme impact hebben op je leven. Je gaat minder van jezelf houden en vindt het moeilijk om met je emoties om te gaan. EFIT kan helpen. Dit is een individuele vorm van Emotionally Focused Therapy (EFT) die gemaakt is door Dr.Sue Johnson. Met EFIT werk je actief aan jezelf. Lees er alles over in dit blog!

EFIT

Jij als focus

Relatietherapie ken je waarschijnlijk als een vorm van therapie voor koppels. En EFIT is EFT met jou in het middelpunt. Relaties met anderen zijn heel belangrijk, maar hoe is de relatie met jezelf? Wat denk je nogal eens over jezelf, herken je dan het kritische stemmetje zo af en toe daarbij? Wat is jouw patroon van handelen en wat gebeurt er dan? Samen met de therapeut onderzoek je jouw emoties, waardoor je bepaalde knelpunten gaat herkennen. Door dit samen te bespreken krijg je meer inzicht in je emotionele leven. Dat kan het makkelijker maken om met bepaalde gevoelens om te gaan.

Uit balans

We hebben allemaal weleens een periode waarin we ons minder goed voelen. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Maar als zo’n periode langer duurt, gaat het je dagelijks leven en relaties met anderen beïnvloeden. Dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Maar hoe weet je of EFIT iets voor jou is? Daar is een simpel antwoord op: wanneer je uit balans bent. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer je:

  • je alleen voelt
  • een negatief zelfbeeld hebt
  • onzeker bent
  • last hebt van sombere of zelfs depressieve gevoelens
  • het moeilijk vindt om relaties met anderen aan te gaan
  • rondloopt met vervelende ervaringen uit het verleden

De behandeling

EFIT bestaat uit drie fases. Eerst gaan we aan de slag om de patronen te herkennen in de relatie met jezelf. Vervolgens duik je in deze patronen, om erachter te komen wat je verwachtingen daarvan zijn. In de laatste fase leer je hoe je deze negatieve patronen kunt doorbreken. Op die manier achterhaal je waar jouw emoties vandaan komen. Als gevolg wordt het dan makkelijker om met deze gevoelens om te gaan en jezelf meer te accepteren. Je leert je eigen taal te spreken.

Jezelf terugvinden

Herken je je in één of meer van de eerder genoemde symptomen? Dan is het belangrijk om hulp te zoeken. EFIT kan je helpen om weer een liefdevolle relatie met jezelf op te bouwen. Ook bij Egilah kun je terecht voor deze vorm van therapie. Tijdens een kennismakingsgesprek bespreken waar je mee zit en waar je aan wilt werken. Alleen erover praten kan je al enorm opluchten. Samen werken we naar jouw doel: weer lekker in je vel zitten! Heb je meer vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan gerust contact op.

Ook interessant voor jou

Een burn-out: ontdek hoe psychosociale therapie kan helpen

Lees verder

Ervaringen

‘Ik heb veel tegenslagen gehad in mijn leven. Ik kon nergens meer positief naar kijken en had ook bijna geen energie over voor de normale dingen. Jij hebt geduldig naar me geluisterd en vragen gesteld waardoor ik anders naar de dingen ben gaan kijken. De pech die ik had, is niet weg. Maar ik ga er anders meeom en heb nu ook ruimte voor plezier.’

- Clarissa B.

‘Door jouw heldere en zorgvuldige benadering hebben wij onze relatie nieuw leven kunnen inblazen. We praten weer respectvol met elkaar en hebben er weer zin in.’

- Marte en Dennis

‘Ik vond het heel fijn om bij jou te zijn. Het heeft me weer plezier gegeven in wat ik doe en goed kan. Je aandacht en de vinger op de ‘goede plek’ was voor mij belangrijk. Ik heb me veilig gevoeld en begrepen. Dankjewel daarvoor.’

- Anniek

Weer positief de toekomst tegemoet

Maak vandaag nog een afspraak
voor een intakegesprek