Mentale oorzaak voor lichamelijke klachten

Mentale oorzaak voor lichamelijke klachten

Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak. Dan kun je onderzoek na onderzoek ondergaan, maar komt er niets uit. Waarschijnlijk heb je in zo’n geval te maken met mentaal onopgeloste problemen. Hoe zit dat dan precies?

lichamelijke-klachten

Gevoelens verwerken

We maken allemaal heftige gebeurtenissen mee en doen vervelende ervaringen op. Natuurlijk, de één heftiger dan de ander. Maar iedereen krijgt te maken met gevoelens en emoties die bepaalde gebeurtenissen oproepen. Hoe je daarvan herstelt, hangt af van de mate waarin je je gevoelens kan verwerken. En uiteindelijk deze een plekje kan geven. Wanneer dit niet lukt, kan het leiden tot mentale problemen zoals blijven denken in cirkels of depressie.

Lichamelijke klachten

Maar langdurige stress of een trauma leiden niet alleen tot meer mentale problemen. Ook lichamelijke klachten kunnen het gevolg zijn van onverwerkte gevoelens. Wanneer je bepaalde emoties structureel opkropt, slaat deze stress zich ergens op in je lichaam. Omdat je de gevoelens zelf niet uit, gaat je lichaam dat doen. En dat gebeurt dan in de vorm van fysieke klachten, zoals:

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Buikpijn
  • Rugpijn
  • Nekklachten
  • Pijn op de borst

Je bent niet de enige

Ongeveer tien procent van de bevolking heeft last van zulke lichamelijk onverklaarbare klachten. Als dat medisch niet op te lossen is, is het verstandig om na te gaan hoe je je mentaal voelt. Het kan zo zijn dat je niet direct stress ervaart en daarom denkt dat je niet kampt met mentale problemen. Maar vaak komen de klachten voort uit ‘oude stress’, die je in het verleden niet hebt verwerkt. Deze stress zit opgeslagen in je lichaam. Als je van je lichamelijke klachten wilt afkomen, zal je de onverwerkte gevoelens weer naar boven moeten halen.

Therapie

Er zijn verschillende soorten therapie die kunnen helpen om van trauma’s en langdurige stress te herstellen. Dit kan bijvoorbeeld met IoPT: identiteitsgerichte psychotraumatherapie. Deze door Franz Ruppert ontwikkelde methode richt zich op het opstellen van een verlangen van jou. Samen met de psycholoog ontdek je wat dit verlangen betekent en wat het met je doet. Op die manier ga je de gezonde delen en de getraumatiseerde delen van jezelf onderscheiden. Zo lukt het stapje voor stapje om je trauma te verwerken. Op de lange termijn zal er steeds minder stress in je lichaam worden opgeslagen en verdwijnen uiteindelijk je lichamelijke klachten.

Samen een oplossing vinden

Heb je last van medisch onverklaarbare lichamelijke klachten? Dan zou het kunnen dat de oorzaak je mentale gezondheid is. Bij Egilah kun je hiervoor terecht. We gaan dan samen na waar je lichamelijke klachten vandaan kunnen komen. We gaan terug naar het verleden en proberen diep weggestopte gevoelens weer naar boven te halen. Alleen al het uiten van deze gevoelens kan veel stress wegnemen. Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem dan vrijblijvend contact op!

Ook interessant voor jou

Een burn-out: ontdek hoe psychosociale therapie kan helpen

Lees verder

Ervaringen

‘Ik heb veel tegenslagen gehad in mijn leven. Ik kon nergens meer positief naar kijken en had ook bijna geen energie over voor de normale dingen. Jij hebt geduldig naar me geluisterd en vragen gesteld waardoor ik anders naar de dingen ben gaan kijken. De pech die ik had, is niet weg. Maar ik ga er anders meeom en heb nu ook ruimte voor plezier.’

- Clarissa B.

‘Door jouw heldere en zorgvuldige benadering hebben wij onze relatie nieuw leven kunnen inblazen. We praten weer respectvol met elkaar en hebben er weer zin in.’

- Marte en Dennis

‘Ik vond het heel fijn om bij jou te zijn. Het heeft me weer plezier gegeven in wat ik doe en goed kan. Je aandacht en de vinger op de ‘goede plek’ was voor mij belangrijk. Ik heb me veilig gevoeld en begrepen. Dankjewel daarvoor.’

- Anniek

Weer positief de toekomst tegemoet

Maak vandaag nog een afspraak
voor een intakegesprek