Systeemtherapie: ontdek de impact van je sociale systeem

Systeemtherapie: ontdek de impact van je sociale systeem

Met systeemtherapie kun je individuele problemen oplossen door te kijken naar het systeem waarin ze vallen. Dit kan zijn binnen je gezin, relatie, vriendengroep, familie, werkomgeving en andere systemen. Door te focussen op het verbeteren van de interactiepatronen met de mensen om je heen, kan je de oplossing vinden voor jouw eigen probleem. Dit kan dé manier zijn om over bepaalde negatieve emoties heen te komen en tegelijkertijd je plek in je sociale omgeving te vinden.

systeemtherapie

Wat is een familiesysteem?

Het familiesysteem heeft betrekking op je eigen gezin en de familie die daarvoor komt. Wanneer we dit familiesysteem analyseren, kijken we naar bepaalde gebeurtenissen en ervaringen binnen dat systeem. Er kunnen bepaalde dingen zijn gebeurd waardoor interacties tussen mensen zijn veranderd, of waardoor mensen posities zijn gaan innemen die ze daarvoor niet hadden. Denk bijvoorbeeld aan het overlijden van een ouder, waarbij het oudste kind deze rol is gaan vervangen. Dit soort gebeurtenissen kunnen ook wel ‘verstrikkingen’ genoemd worden. Ze hebben vaak een impact in het latere leven, ook in andere systemen zoals op het werk of in relaties.

Impact in latere leven

Wanneer er sprake is van bepaalde verstrikkingen, ook wel verstoringen, is het belangrijk deze te herkennen. Pas wanneer iets er is, kan er ook iets mee gedaan worden. Door het licht te schijnen op deze gebeurtenissen, kun je je eigen gedragspatronen beter plaatsen en beter beslissingen nemen over hoe je je wilt opstellen in je leven. Systeemtherapie kan helpen bij dit proces van bewustwording.

Inzicht in jezelf

Systeemtherapie geeft je meer inzicht in de impact van je eigen familiesysteem op je huidige copingstrategieën en levensstijl. Bepaalde ‘familieregels’ die je hebt meegekregen vanuit je gezin (en vanuit de generaties daarvoor) neem je onbewust mee. Denk hierbij aan overtuigingen als: ik mag niet zeuren, ik kan maar beter niets zeggen, ik mag niet falen of wij praten niet over gevoelens. Zo kan systeemtherapie erg zinvol zijn voor het werken aan individuele doelen zoals het overwinnen van een angst- of dwangstoornis of rouwverwerking.

Rol in relaties

Maar systeemtherapie kan ook worden ingezet wanneer je wilt werken aan hoe je jezelf opstelt ten opzichte van anderen en in relaties. Denk hierbij aan je rol in romantische relaties, als ouder, maar ook als vriend of collega. Door een beter beeld te krijgen van jouw rol in een systeem, leer je jezelf beter begrijpen. Maar ook leer je (de reacties van) anderen beter te doorgronden. Systeemtherapie is daardoor ook bij uitstek betekenisvol op het gebied van sociale doelen.

Familieopstelling

In systeemtherapie kunnen familieopstellingen worden ingezet. Bij een familieopstelling maken we een fysieke representatie van een gezin en/of gebeurtenis. Hierbij kunnen attributen zoals poppen of matjes erg nuttig zijn, aangezien je dan een visuele representatie hebt van je situatie. Hierdoor is het vaak gemakkelijker de verbanden te zien tussen jezelf en je familieleden en de impact die zij (en de gebeurtenissen) op je hebben. In mijn praktijk maak ik ook gebruik van Somatic Experiencing, waarbij het lichaam wordt betrokken in het herstellen van het probleem.

Over Egilah

Heb jij het gevoel dat je meer inzicht zou willen in jouw rol in systemen? Als je geïnteresseerd bent in systeemtherapie, kun je bij Egilah terecht. Je kunt een afspraak maken voor een intakegesprek. Samen gaan we op zoek naar wat het best past bij jou en jouw hulpvraag. In mijn praktijk help ik ook bij het verwerken van trauma, het oplossen van mentale blokkades, relatietherapie en psychosociale therapie. Ik kan niet jouw problemen oplossen, maar kan je wel helpen op het pad ernaartoe.

Ook interessant voor jou

Een burn-out: ontdek hoe psychosociale therapie kan helpen

Lees verder

Ervaringen

‘Ik heb veel tegenslagen gehad in mijn leven. Ik kon nergens meer positief naar kijken en had ook bijna geen energie over voor de normale dingen. Jij hebt geduldig naar me geluisterd en vragen gesteld waardoor ik anders naar de dingen ben gaan kijken. De pech die ik had, is niet weg. Maar ik ga er anders meeom en heb nu ook ruimte voor plezier.’

- Clarissa B.

‘Door jouw heldere en zorgvuldige benadering hebben wij onze relatie nieuw leven kunnen inblazen. We praten weer respectvol met elkaar en hebben er weer zin in.’

- Marte en Dennis

‘Ik vond het heel fijn om bij jou te zijn. Het heeft me weer plezier gegeven in wat ik doe en goed kan. Je aandacht en de vinger op de ‘goede plek’ was voor mij belangrijk. Ik heb me veilig gevoeld en begrepen. Dankjewel daarvoor.’

- Anniek

Weer positief de toekomst tegemoet

Maak vandaag nog een afspraak
voor een intakegesprek