Waarom je je gevoelens niet moet onderdrukken

Waarom je je gevoelens niet moet onderdrukken

Emoties onderdrukken: we doen het allemaal weleens. Wanneer je wordt afgewezen, voel je de tranen al opkomen. Toch vecht je ertegen, want je wilt niet laten zien dat het je raakt. Maar wat als je structureel je gevoelens onderdrukt? Ik vertel je graag waarom je dat doet, wat de impact is en hoe je ermee om kan gaan.

gevoelens

Waarom we het doen

Van jongs af aan wordt het je al ingeprent. Je kan niet altijd je emoties laten zien. Soms moet je je lach inhouden om niet onbeleefd over te komen. Andere keren moet je je sterk houden als je verdriet hebt, zodat je niet zwak lijkt. We onderdrukken onze gevoelens om de controle te houden, aardig gevonden te worden of aan verwachtingen te voldoen. We vertellen onszelf dat we sterk zijn als we niet huilen en aardig zijn als we niet boos worden. In sommige gevallen kan het ook goed zijn om je emotie heel even te verbergen. Maar wanneer je dit regelmatig doet, kan het hele negatieve gevolgen hebben.

De gevolgen

Het wegstoppen van emoties werkt niet om je beter te voelen. Integendeel: emoties die onderdrukt zijn, komen juist harder terug. Daarnaast wordt in je lichaam langzaam een spanning opgebouwd. Die spanning kan zich op lange termijn uiten in lichamelijke problemen als hoofdpijn en duizeligheid. We noemen dat ook wel psychosomatische klachten. Ze ontstaan door het structureel onderdrukken van gevoelens, waardoor de dokter geen duidelijke lichamelijke oorzaak kan aanwijzen. Zo zie je dat lichaam en geest nauw in verband staan met elkaar.

Emotieregulatie

Voor zowel je lichamelijke als je geestelijke toestand is het belangrijk om je emoties te reguleren. Probeer je gevoelens te accepteren en zoveel mogelijk te uiten. Als het eruit is, zul je van binnen erg opgelucht zijn. Wanneer je echter al jaren bepaalde emoties aan het onderdrukken bent kan het behoorlijk lastig zijn om deze te uiten. Dan is het verstandig om hulp te zoeken. Ik kan je helpen je gevoelens naar boven te halen. Als je deze accepteert, levert het je mentaal uiteindelijk heel veel op.

Herkenbaar?

Vind jij het lastig om je emoties te uiten? Therapie kan je helpen om gevoelens die erg diep zitten, te accepteren. Dat levert zowel mentaal als lichamelijk veel positieve effecten op. Je kan meer aan, zit lekkerder in je vel en voelt je fitter. Meer weten? Neem dan gerust contact op met praktijk Egilah. Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden van therapie, en help je met liefde om dichter tot jezelf te komen.

Ook interessant voor jou

Een burn-out: ontdek hoe psychosociale therapie kan helpen

Lees verder

Ervaringen

‘Ik heb veel tegenslagen gehad in mijn leven. Ik kon nergens meer positief naar kijken en had ook bijna geen energie over voor de normale dingen. Jij hebt geduldig naar me geluisterd en vragen gesteld waardoor ik anders naar de dingen ben gaan kijken. De pech die ik had, is niet weg. Maar ik ga er anders meeom en heb nu ook ruimte voor plezier.’

- Clarissa B.

‘Door jouw heldere en zorgvuldige benadering hebben wij onze relatie nieuw leven kunnen inblazen. We praten weer respectvol met elkaar en hebben er weer zin in.’

- Marte en Dennis

‘Ik vond het heel fijn om bij jou te zijn. Het heeft me weer plezier gegeven in wat ik doe en goed kan. Je aandacht en de vinger op de ‘goede plek’ was voor mij belangrijk. Ik heb me veilig gevoeld en begrepen. Dankjewel daarvoor.’

- Anniek

Weer positief de toekomst tegemoet

Maak vandaag nog een afspraak
voor een intakegesprek