Welke rol heeft jouw verleden op je huidige (werkende) leven?

Welke rol heeft jouw verleden op je huidige (werkende) leven?

Het is lastig als je het verleden niet kan loslaten. Zeker als je te maken hebt met trauma’s en nare gebeurtenissen van vroeger, die je niet achter je kan laten en elke dag met je meedraagt. Een traumatische jeugd heeft invloed op je relaties en dus ook op de relaties met je collega’s. Hoe ga je hier nu mee om? In dit artikel lees je er meer over.

Veel impact

Je verleden heeft invloed op het heden. Dat voel je waarschijnlijk geregeld. Je hebt nu eenmaal lessen geleerd en kennis opgedaan, die je vandaag de dag nog gebruikt en toepast. Niet al deze levenservaring is altijd positief. Als je het gevoel hebt dat je herinneringen je huidige leven sterk beïnvloeden dan kan er ook sprake zijn van traumatische ervaringen. Waarom is het dan zo belangrijk om je verleden ‘los te laten’? Niemand wordt er beter van om in het verleden te blijven hangen. Merk je dat je moeite hebt met loslaten, bijvoorbeeld doordat er nog gebeurtenissen uit het verleden spelen, kun je daar ondersteuning bij krijgen.

Waarom is het verleden loslaten zo belangrijk?

Als je blijft hangen in het verleden worden je zorgen en problemen alleen maar groter.Het verleden loslaten maakt je een kalmer, blijer en vrijer persoon. Je blijft immer anders alleen maar gedachten over een realiteit die niet meer bestaat. Je kunt er niets aan veranderen. De dingen zijn zo gebeurd en dat is het. Wensen dat het anders was veroorzaakt stress, frustratie, verdriet en cirkeltjes draaien. Je zult zien dat het piekeren je moe maakt en je aanwezigheid in het ‘nu’ behoorlijk beïnvloedt.

Oefenen

Het is dus het beste om je niet aan het verleden vast te houden. Er zijn verschillende oefeningen om jou te helpen met loslaten. Denk bijvoorbeeld aan wat je gister of vorige week allemaal hebt gedaan. Weet je het nog precies, moment voor moment? Waarschijnlijk weet je alleen een paar hoofdpunten nog en dat hoort ook zo. Met andere woorden: je bent wel degelijk in staat om het verleden los te laten. Het is dus geen kwestie van de herinneringen verbannen, maar gaan focussen op gezonde patronen.

Welk invloed heeft trauma op je werk?

Hoe makkelijk jij je verleden loslaat, heeft natuurlijk te maken met de impact van de gebeurtenissen. Heftige, verdrietige of traumatische gebeurtenissen draag je langer met je mee. Als het trauma nog erg vers is, kun je last hebben van sombere gevoelens, huilbuien of je kunt je slecht concentreren. Het kan zelfs zo erg zijn dat werken praktisch onmogelijk is. Een traumatische ervaring kan leiden tot het hebben van flashbacks en herbelevingen van de gebeurtenis, overdag of in je slaap. Het heeft soms te maken met een ongeluk of een ziekte, maar het heeft ook te maken met een ingrijpende gebeurtenis in je familie. Bijvoorbeeld het verlies van een geliefde, ouders die je niet begrepen, verlating of mishandeling.

Langduriger trauma

Soms zijn je lichamelijke reacties minder intens, maar milder en meer verwikkeld in je dagelijks leven. Dit is vaak het geval wanneer het trauma langer geleden is en onverwerkt is gebleven. In dit geval kun je in bepaalde patronen vastzitten. Je reageert bijvoorbeeld erg verdedigend op feedback of je bent bang om te worden buitengesloten. Misschien heb je moeite met autoriteit of ga je moeilijk een nieuwe relatie aan. De manier waarop het je werk beïnvloedt, is dat je bv niet echt lekker in het team ligt (voor jouw gevoel) of minder goed overweg kan met je manager.

Welke behandelingen kunnen je hierbij helpen?

Er zijn meerdere behandelingen die je bij trauma’s kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan systeemtherapie, familieopstellingen of IoPT. Hierbij wordt er gekeken naar jou en het gezin waar je vandaan komt. De plek in je gezin, je gevoel over de onderlinge relaties en de context van school en werk. Zo werken we bij IoPT met je verlangen. Je verlangen drukt uit wat je ten diepste wil.

Traumatherapie

Wanneer je last hebt van een trauma, dan kan traumatherapie zinvol zijn. Dit is een therapievorm waarbij je het trauma weer leert te herstellen. Een trauma is een verwonding die diep ingrijpt in je leven en krassen achterlaat die je nog lang voelt. Trauma heeft ingrijpende gevolgen en kan je hele leven merkbaar blijven. Middels traumatherapie leer je wat het traumadeel is, het overlevingsdeel en wat het gezonde deel in jou is.

Over Egilah

Wil je aan de slag met de trauma’s en de invloed die het heeft op je huidige leven en werk? Of weet je niet goed wat het is waardoor je niet goed in je vel zit? Bij Egilah ben je van harte welkom. Neem gerust contact op om in gesprek te gaan en erachter te komen waaraan je kunt werken.

Ook interessant voor jou

Een burn-out: ontdek hoe psychosociale therapie kan helpen

Lees verder

Ervaringen

‘Ik heb veel tegenslagen gehad in mijn leven. Ik kon nergens meer positief naar kijken en had ook bijna geen energie over voor de normale dingen. Jij hebt geduldig naar me geluisterd en vragen gesteld waardoor ik anders naar de dingen ben gaan kijken. De pech die ik had, is niet weg. Maar ik ga er anders meeom en heb nu ook ruimte voor plezier.’

- Clarissa B.

‘Door jouw heldere en zorgvuldige benadering hebben wij onze relatie nieuw leven kunnen inblazen. We praten weer respectvol met elkaar en hebben er weer zin in.’

- Marte en Dennis

‘Ik vond het heel fijn om bij jou te zijn. Het heeft me weer plezier gegeven in wat ik doe en goed kan. Je aandacht en de vinger op de ‘goede plek’ was voor mij belangrijk. Ik heb me veilig gevoeld en begrepen. Dankjewel daarvoor.’

- Anniek

Weer positief de toekomst tegemoet

Maak vandaag nog een afspraak
voor een intakegesprek