Durf jij kwetsbaar te zijn?

Durf jij kwetsbaar te zijn?

Welk beeld heb jij van jezelf? Hoe zie je jezelf het liefst? De kans is groot dat je graag krachtig, stralend en sterk bent. Niet snel zouden we onze imperfecties uitlichten als ideaalbeeld. Die moffelen we in ons hoofd liever weg dan dat we ervoor uitkomen. En dat is zonde, zegt ook sociaal wetenschapper Brené Brown. Imperfect durven zijn vergt moed, maar die kwetsbaarheid kan je grootste kracht zijn. Maar hoe doe je dat, als je zo lang is geleerd vooral ‘sterk’ te zijn?

Perfectionisme

In 2018 kopte dagblad Trouw groot: ‘perfectionisme is de volksziekte van een nieuwe generatie’. In het artikel wordt uitgelegd dat onderzoekers constateerden dat de huidige generatie jongeren nog perfectionistischer is dan de generaties daarvoor. Mensen zijn strenger voor zichzelf, vergelijken zich meer met anderen (ook door social media) en ervaren meer maatschappelijke druk om perfect te zijn. De onderzoekers vonden dat gekoppeld aan dit toegenomen perfectionisme ook een toename van depressie en angst ontstond. Maar het verband tussen perfectionisme en psychische klachten komt ook uit andere onderzoeken naar voren.

Echte kracht

In een steeds perfectionistischer samenleving is het dus niet vreemd dat je niet lekker in je vel zit. Burn-out, somberheid of overspanning liggen steeds sneller op de loer. ‘Sterk’ zijn en niet toegeven aan je imperfecties zorgt er, met andere woorden, op den duur voor dat je niet meer sterk kán zijn. Wetenschapper Brené Brown legt daarom uit dat echte kracht schuilt in kwetsbaar zijn, in plaats van het negeren of wegdrukken van je minder sterke kanten.

Kwetsbaarheid

In haar boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ geeft Brown zelf het goede voorbeeld. Ze vertelt dat ze vaak onzeker is, maar dat vanuit die kwetsbaarheid er een mogelijkheid is om jezelf met een ander te verbinden. Het gaat erom jezelf te durven laten zien. Soms gaat het mis, maar meestal gaat dat goed. Ook dat is niet erg, legt Brown uit. Zowel winnen als verliezen zijn aspecten van het leven en kun je van leren. Daar wordt je krachtig van.

kwetsbaar

Compassie

In Brené Browns boek en theorie is acceptatie een belangrijk aspect. Kun je van jezelf accepteren dat je niet perfect bent en wel eens fouten maakt? En belangrijker nog: kun je dit niet alleen accepteren, maar zelfs omarmen? Vaak kunnen we meer compassie voor anderen opbrengen dan voor onszelf. Maar uit onderzoek blijkt dat mensen die zichzelf accepteren en waarderen, vriendelijker zijn voor anderen en minder streng en rechtlijnig zijn in hun communicatie. Kwetsbaarheid is in die zin niet alleen van fundamenteel belang voor meer rust en verbinding met jezelf, maar ook voor verbinding met de ander.

Herkenbaar

Voel jij je geregeld gespannen, onder druk staan en vind je het moeilijk connecties te maken met anderen? Vergelijk je je vaak met anderen waardoor je je slecht voelt over jezelf? Misschien wordt je zelfs wel eens boos omdat anderen alles aan komt waaien, terwijl het jou niet gegund lijkt te worden. Als je je daarin herkent, kan het zijn dat je gebaat bent je kwetsbaarheid op te zoeken. Dat kan eng aanvoelen in het begin. Niet erg, want ook dat hoort bij kwetsbaar durven zijn.

Over Egilah

Wil jij meer weten over hoe je kwetsbaar kunt leren zijn? Of heb je vragen omtrent psychologische ondersteuning? Dan kun je terecht bij Egilah. In mijn praktijk help ik mensen bij het verwerken van trauma, het oplossen van mentale blokkades, relatietherapie en psychosociale therapie. Ik kan niet jouw problemen oplossen, maar kan je wel helpen het pad naar de oplossing toe te vereffenen.

Deel dit artikel