EFT: zoek de verbinding in je relatie weer terug

EFT: zoek de verbinding in je relatie weer terug

Voelt het alsof je meer langs elkaar dan met elkaar leeft? Emotionally Focused Therapy (EFT) is een vorm van therapie waarbij verbinding en veiligheid in de relatie centraal staan. Het maakt emoties bespreekbaar waardoor je meer inzicht krijgt in de ander en de relatie weer stap voor stap kunt opbouwen. Bij Egilah ondersteun ik je daar graag bij.

Steeds afstandelijker van elkaar

Wanneer hebben jullie voor het laatst ruzie gemaakt? Het is moeilijker om te bedenken wanneer het niet op een ruzie uitliep. Je hebt het idee steeds meer op elkaars nek te zitten. Een kort gesprek leidt al tot een fikse ruzie. Je merkt zo dat je steeds verder van elkaar afdrijft. Als een gesprek toch leidt tot irritatie, is het beter om het niet te voeren, denk je. Op deze manier delen jullie steeds minder. Alsof er een grote muur tussen jullie is opgetrokken. Hoe kun je  die muur weer verkleinen en de verbinding weer vinden?

Hoe is het zo gekomen?

Het was niet altijd zo. In het begin van de relatie was er amper ruzie. Jullie waren juist tot elkaar aangetrokken door de gelijke belevingswerelden, maar toch andere interesses. Zo vulden jullie elkaar mooi aan. Af en toe denk je wel eens, kunnen we daar niet weer naar terug? Waarom moet het nu altijd op deze manier?

EFT

De verbinding weer terugzoeken

Verbinding tussen jezelf en andere mensen is een van de belangrijkste behoeftes van de mens. Je wilt bij iemand horen en je gewaardeerd voelen. Geliefd en gesteund. Zeker als het gaat om je partner kan het pijnlijk zijn om irritatie te voelen. Die irritatie kan snel omslaan in woede. Wanneer je afstand voelt bij iemand die eerder erg dichtbij je stond, raak je in paniek. Onbewust reageer je hierop door de verbinding zelf ook niet meer aan te gaan.

EFT: inzicht in elkaar

Zo kun je in een relatie langs elkaar heen gaan leven. Je kent elkaar door en door, maar daardoor weet je ook waar de irritatiepunten liggen. Deze irritaties kunnen steeds verder op gaan lopen. EFT relatietherapie kan helpen de irritaties te verminderen. EFT is een behandeltechniek waarbij emoties inzichtelijk worden gemaakt voor en door beide partners. Verschillende verlangens en verwachtingen staan centraal, en hoe deze met elkaar kunnen botsen. EFT creëert zo een veilige omgeving om alles te bespreken wat je eerder juist voor jezelf hield.

Met EFT de basisverbinding terugvinden

In EFT vormen emoties de basis. Je spreekt naar elkaar uit wat je voelt en ook wat je verlangt. Het is hiervoor belangrijk om echt naar jezelf te luisteren en je emoties en wensen eerlijk te vertellen. Alleen door hier naar elkaar eerlijk over te zijn, kun je namelijk de verbinding terugvinden. Waarschijnlijk liggen de verlangens niet eens zo ver van elkaar. Basisverbinding is immers een grote behoefte. Dat zullen jullie allebei ook willen voelen. Net zoals jullie eerder voelden bij elkaar. Met EFT kun je dat gevoel weer terugvinden.

Patronen herkennen en doorbreken

EFT maakt het mogelijk patronen in de relatie en in het gedrag te herkennen. Wanneer je deze patronen hebt geïdentificeerd, kun je ook stappen zetten om ze veranderen. Zo is het mogelijk om het plezier in de relatie weer te herstellen. Zodat jullie weer van elkaar kunnen genieten, zoals dat eerder altijd kon. Ben je geïnteresseerd in deze behandeling? Dan kun je contact opnemen met Egilah. Ik help je graag verder!

Deel dit artikel