Positiever naar jezelf kijken: zo verbeter je jouw zelfbeeld

Positiever naar jezelf kijken: zo verbeter je jouw zelfbeeld

Wat voel jij wanneer je in de spiegel kijkt? Ben je trots op degene die je ziet? Of kijk je liever weg, om degene die je daar ziet niet te hoeven aankijken? Met cognitieve gedragstherapie kun je leren om jezelf anders te zien. Je leert om jezelf met compassie te benaderen en een positiever beeld te krijgen. Bij Egilah kun je voor dit soort therapie terecht.

Negatieve gedachtes

Gedachtes hebben een grote invloed op ons leven. Hoe je jezelf voelt, hangt voor een groot deel af van hoe je denkt. Dat maakt het dan ook lastig wanneer je veel negatieve gedachtes hebt over jezelf. Moet je een moeilijke opdracht uitvoeren, voelt het alsof het toch niet gaat lukken. Wanneer je een leuke nieuwe outfit hebt gekocht, vraag je jezelf af of het écht wel leuk staat. Pessimistische gedachtes kun je moeilijk tegenhouden. Zeker als pessimistische gedachtes de overhand gaan voeren, kun je ze gaan geloven. En daar gaat het mis.

Zelfbeeld en gedachtes

Je gedachtes dragen zo een flinke steen bij aan hoe je naar jezelf kijkt. Als je in de spiegel kijkt en vooral let op alles wat je minder mooi vindt aan jezelf, vergroot je die elementen juist erg uit. In je hoofd maak je als het ware een karikatuurtekening van jezelf, waarin vooral de aspecten die je zelf minder vindt eruit springen. Maar dat strookt natuurlijk niet met hoe je in werkelijkheid bent, in veel gevallen hebben gedachtes geen gelijk.

zelfbeeld

Het belang van eigenwaarde

De gevoelens van twijfel en onzekerheid zijn normaal – veel mensen hebben hier wel eens last van gehad. Twijfel is dan ook niet per definitie verkeerd. Rustig nadenken over bepaalde keuzes of situaties kan ertoe leiden dat je juist goede keuzes maakt. Wanneer je merkt dat de twijfel je te veel wordt, is het goed om hier hulp bij in te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je:

  • Veel piekert
  • Last hebt van slaapproblemen
  • Vaak denkt dat je ‘niets waard bent’
  • Het gevoel hebt dat dingen toch niet gaan lukken
  • Het voelt alsof niemand je aardig vindt

Hoe verbeter je jouw eigenwaarde

Een negatief zelfbeeld is in veel gevallen met therapie goed te behandelen. Dit beeld is ergens ontstaan. Door die oorzaak te achterhalen en het hierover te hebben, kunnen we er ook voor zorgen dat er verandering in komt. Deze behandelvorm heet psychosociale therapie. Deze therapie richt zich op gevoelens en gedachtes en is een nuttige behandelvorm om je zelfbeeld te verbeteren meer zekerheid te krijgen.

Cognitieve gedragstherapie bij Egilah

Bij Egilah maak ik in de psychosociale therapie onder andere gebruik van cognitieve gedragstherapie. Deze therapie richt zich op bestaande gedachtepatronen en hoe deze zijn ontstaan. Door de patronen te identificeren en deze te herkennen wanneer ze opkomen, kun je hier ook veranderingen in aanbrengen. Eigenlijk bekijk je jouw gedachtes van een afstandje. Je toetst je eigen gedachtes: waardoor ontstaan ze? Welk gevoel krijg je erbij en welk gedrag ga je vertonen? Zijn de dingen die je jezelf vertelt waar, of zijn ze slechts een mening? Op deze manier kun je meer grip op je gedachtes krijgen, meer rust en zekerheid in je leven brengen en je zelfbeeld op een positieve manier veranderen.

Nieuw begin

Het belang van een positief zelfbeeld kun je snel onderschatten. Maar het is juist erg belangrijk om aardig te zijn voor jezelf. Het zorgt voor zekerheid, voor geluk en het maakt het aangaan van relaties met anderen gemakkelijker. Wil je zelf ervaren hoe psychosociale therapie jou kan helpen? Neem dan contact op!

Deel dit artikel