Somatic Experiencing biedt hulp in het loslaten van trauma

Somatic Experiencing biedt hulp in het loslaten van trauma

Heb je te maken gehad met een traumatische gebeurtenis? Het kan zijn dat de gevoelens rondom dit trauma nog lang in je lichaam aanwezig blijven. Met Somatic Experiencing kun je het gevoel dat dit trauma teweegbrengt veranderen en in kleine stapjes de spanning in je lichaam loslaten. Ingrid Wijnands van Egilah vertelt over deze methode en hoe dit jou kan helpen.

Wanneer je te maken krijgt met verlies

Je maakt in je leven ontzettend veel mee. Veel prachtige momenten, zoals tijd besteden met familie en vrienden, een nieuwe geboorte in je kring dierbaren of een persoonlijke overwinning. Toch maken veel mensen ook dingen mee waarvan ze op slot raken. Verlies (in alle verschillende vormen), geweld en misbruik komen helaas nog altijd veel voor. Deze situaties kunnen traumatisch zijn. En een trauma verdwijnt meestal niet zomaar.

Wat is een trauma?

In de methodiek van Somatic Experiencing zien we trauma als een gebeurtenis of reeks gebeurtenissen die onverwacht, te snel of te groot was of waren om er goed op te kunnen reageren. Hierdoor bleef het trauma in je lichaam aanwezig. Een trauma kan zijn:

  • een situatie of aanval waarin ontsnappen niet mogelijk was (zoals seksueel misbruik, geweld of een ongeluk)
  • fysieke verwonding
  • een overladen zenuwstelsel
  • een ramp
  • getuige zijn van andermans trauma
  • overweldigende emoties
trauma

Het effect van trauma

Trauma kan een nasleep hebben in je leven. De traumatische gevoelens hebben fysieke gevolgen voor je lichaam. De energie en spanning die door het trauma ontstaan, wordt niet zomaar losgelaten. Deze komen in je lichaam terecht waar het opgeslagen wordt. Hoe meer hier opgeslagen ligt, hoe zwaarder het voelt. Op den duur kunnen hierdoor andere fysieke klachten ontstaan.

De lichamelijke reactie op trauma

Na trauma reageren mensen hierop door te vechten, te vluchten of te verstijven. Dit gebeurt onbewust, iedereen reageert hier anders op. Trauma laat een bepaalde spanning achter in je lichaam. Deze energie moet je lichaam ook weer uit. Trauma zorgt ervoor dat dit soms niet meer mogelijk is. De energie kan niet ontladen worden. Hierdoor kunnen verschillende trauma-gerelateerde klachten ontstaan, zoals nachtmerries, prikkelbaarheid of juist gevoelloosheid.

Zo werkt Somatic Experiencing

Somatic Experiencing helpt je die energie te ontladen. Bijvoorbeeld door voorzichtige zintuiglijke ervaringen kan je leren dat wat vroeger onveilig was nu meer en meer veilig gaat aanvoelen. Tijdens de behandeling wordt in de gaten gehouden hoe je hierop reageert en hoe je omgaat met de ervaringen. Je weer veilig voelen in je lijf is van onschatbare waarde. Dit gevoel van veiligheid maakt het mogelijk om de traumatische ervaring te kunnen loslaten. Het is belangrijk om te noemen dat het niet nodig is bij Somatic Experiencing om het trauma te herleven. Je hoeft er niet over te vertellen als je dit niet prettig vindt. Somatic Experiencing richt zich op het gevoel dat het trauma teweegbrengt in je leven.

Somatic Experiecing bij Egilah

Ingrid Wijnands is therapeut bij Egilah. Zij kan met Somatic Experiencing helpen om het trauma los te laten. Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie? Neem dan contact op!

Deel dit artikel