Zo doorbreek je de vicieuze cirkel van eenzaamheid

Zo doorbreek je de vicieuze cirkel van eenzaamheid

Eenzaamheid verschilt sterk van persoon tot persoon. Bovendien is er een verschil tussen alleen zijn en je eenzaam voelen. Maar met kleine dingen kun je al snel een verschil maken. Bovendien kan therapie helpen als je er zelf niet uitkomt.

eenzaamheid

Jonge mensen

De coronacrisis en de lockdowns zorgden ervoor dat veel mensen zich eenzaam voelden. Uit een onderzoek van de Universiteit van Chicago blijkt dat niet alleen ouderen eenzaam zijn, maar dat ook veel twintigers en dertigers deze gevoelens ervaren. Natuurlijk hebben we allemaal social media en vrienden waar we mee omgaan. Maar dat zorgt niet altijd voor een vervuld gevoel. Er is meer nodig om eenzaamheid tegen te gaan.

Wat te doen tegen eenzaamheid?

Je hoeft niet binnen een week een compleet nieuwe vriendenkring uit je mouw te schudden.
Maar er zijn kleine dingen die al een verschil kunnen maken. Achterhaal waar het eenzame gevoel vandaan komt, maak elke dag een wandeling, doe vrijwilligerswerk, of maak in je eentje die mooie reis.

Vicieuze cirkel

Dat klinkt simpel, toch? Helaas is dit niet altijd het geval. Eenzaamheid kan zich vormen tot een vicieuze cirkel, waarin de neerwaartse spiraal kenmerkend is. Als je je eenzaam voelt, dan trek je je vaak terug. Misschien ga je sociale interactie bewust uit de weg, ontwikkel je negatieve gedachten, en gaat piekeren. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot depressieve gevoelens. En dit vergroot je eenzaamheid nóg meer.

Therapie

Kom je er niet uit? Of merk je dat de eenzaamheid een dieperliggende oorzaak heeft waar je echt mee aan de slag moet? Een gebrek aan zelfvertrouwen en de daaruit voortvloeiende eenzaamheid kan te maken hebben met trauma’s vanuit je jeugd of vorige relaties. Psychosociale therapie, traumatherapie of systeemtherapie kunnen je helpen om emotionele blokkades, trauma’s of angstgevoelens uit de weg te gaan. Het zorgt weer voor zelfvertrouwen en daarmee vind je ook je plek in de maatschappij of het systeem van je familie terug.

Ook interessant voor jou

Een burn-out: ontdek hoe psychosociale therapie kan helpen

Lees verder

Ervaringen

‘Ik heb veel tegenslagen gehad in mijn leven. Ik kon nergens meer positief naar kijken en had ook bijna geen energie over voor de normale dingen. Jij hebt geduldig naar me geluisterd en vragen gesteld waardoor ik anders naar de dingen ben gaan kijken. De pech die ik had, is niet weg. Maar ik ga er anders meeom en heb nu ook ruimte voor plezier.’

- Clarissa B.

‘Door jouw heldere en zorgvuldige benadering hebben wij onze relatie nieuw leven kunnen inblazen. We praten weer respectvol met elkaar en hebben er weer zin in.’

- Marte en Dennis

‘Ik vond het heel fijn om bij jou te zijn. Het heeft me weer plezier gegeven in wat ik doe en goed kan. Je aandacht en de vinger op de ‘goede plek’ was voor mij belangrijk. Ik heb me veilig gevoeld en begrepen. Dankjewel daarvoor.’

- Anniek

Weer positief de toekomst tegemoet

Maak vandaag nog een afspraak
voor een intakegesprek