EFT relatietherapie

EFT relatietherapie: een beter begrip voor elkaar

EFT relatietherapie helpt jou en je partner om gevoelens bespreekbaar te maken en de relatie te herstellen. Heb je het idee dat ieder gesprek met je partner tot irritaties leidt of uiteindelijk eindigt in een ruzie, of dat een van jullie zich steeds afzondert? Bij het minste of geringste krijg je de wind van voren, zonder dat duidelijk is waarom. En dan merk je weer dat je partner net het verkeerde zegt waardoor je zelf op ontploffen staat. Waarom begrijpt jouw partner je nou niet? Dit was in het begin toch niet zo?

Emoties meer centraal

EFT (Emotionally Focused Therapy) is ontwikkeld door dr. Sue Johnson. EFT is de relatietherapie waarbij emoties en het bespreken van die emoties centraal staan. Door deze emoties inzichtelijk te maken, kunnen jullie weer ‘verbinden’ en wordt het vertrouwen in elkaar weer sterker.

Je leert elkaars emoties kennen en kunt ze bespreekbaar maken

Veiligheid en verbinden zijn belangrijke begrippen bij EFT relatietherapie. Doordat jullie niet veel meer zeggen tegen elkaar omdat alles tot een botsing leidt, of omdat jullie elkaar op hartsniveau niet meer begrijpen waardoor het niet meer veilig is om veel te zeggen, kun je je niet meer goed verbinden met je partner en voelt de relatie niet meer zo veilig als vroeger. Zo kun je ongewild een negatief interactiepatroon ontwikkelen door de jaren heen. Emoties lopen langs elkaar heen: de één wordt bijvoorbeeld boos, en de ander sluit zich af. Ook de stilte kan de relatie gaan overheersen, zodat je het gevoel hebt dat je mijlenver van elkaar leeft.

EFT

Elkaars taal leren spreken

De behandeling bestaat uit drie fases. Jullie leren eerst de patronen in jullie relatie te herkennen, dan de verwachtingen van deze patronen te benoemen en vervolgens leer je hoe je bestaande patronen kunt doorbreken. Achter de getoonde emoties schuilen vaak diepere gevoelens en belevingen. Je leert elkaar zo opnieuw te ‘verstaan’: als de een boos is, leert de ander waar deze woede vandaan komt.

Doorbreken van patronen

Door emoties op deze manier inzichtelijk en bespreekbaar te maken, krijg je langzaam meer begrip voor elkaar. Ook wordt het gemakkelijker om verlangens naar elkaar uit te spreken. Je leert meer over de wensen en behoeften van je partner en jeleert jezelf open te stellen voor de ander. Zo kom je dichter bij elkaar. We gaan aan de slag om ervoor te zorgen dat jullie minder ruzie maken, de negatieve patronen zelf kunnen doorbreken en uiteindelijk zo in elkaar de steun en ook het plezier kunnen vinden waarvoor jullie in elkaars leven zijn. Geïnteresseerd? Neem dan contact met mij op, dan plannen we een kennismakingsgesprek in.

Verder lezen?

Wil je meer informatie over EFT en relatietherapie? In deze boeken vind je hier meer informatie:

Houd me vast: zeven gesprekken voor een hechte(re) en veilige relatie, door Sue Johnson
Kosmos Uitgevers
ISBN: 978 90 2156 523 1
Prijs: €21,99

Verder na een affaire: hoe kom je over ontrouw heen, door Petra Deij
Kosmos Uitgevers
ISBN: 978 90 2156 652 8
Prijs: €20,99

Vergoeding

Een vergoeding van €40- tot €50,- is mogelijk, mits je aanvullend verzekerd bent. De hoogte van de vergoeding hangt af van de zorgverzekeraar en de polis. Informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar. Afhankelijk van de polis wordt soms bedrag per jaar vergoedt, dat is altijd na aftrek van de wettelijke eigen bijdrage.

Deel dit artikel