De invloed van trauma op je leven

De invloed van trauma op je leven

Het kan zijn dat je jouw leven prima op orde hebt, dat je een liefdevolle en ondersteunende omgeving hebt en werk waar je plezier uit haalt, maar toch leeft met een bijtend gevoel. Een stem die ergens op de achtergrond blijft zeggen ‘er klopt iets niet’. Misschien voel je jezelf af en toe alleen, zelfs als je veel mensen om je heen hebt. Misschien dat je het idee hebt dat het geluk dat je ooit voelde, toch steeds meer afwezig lijkt te zijn. Hoe kun je van dit gevoel afkomen?

trauma

Ingrijpende gebeurtenis

Mensen zijn zich er niet altijd van bewust, maar je huidige situatie is niet het enige wat invloed heeft op hoe je jezelf voelt. Problemen kunnen op jonge leeftijd al een oorsprong vinden. Je krijgt vanuit je jeugd ontzettend veel mee waar je je hele leven gebruik van maakt. Veel mensen krijgen positieve dingen mee. Maar veel mensen krijgen ook te maken met ingrijpende gebeurtenissen. Bij henzelf, bij een familielid, bij een ander in de directe omgeving. Het trauma dat door deze gebeurtenissen ontstaat, kan lang na de gebeurtenis zelf nog gevolgen hebben. Op latere leeftijd kun je hierdoor last hebben van angst, depressie, een laag zelfbeeld en vergelijkbare klachten. 

Onbewuste gevolgen

De Duitse prof. dr. Franz Ruppert heeft een methode ontwikkeld om dit trauma en de gevolgen die dit trauma op je leven heeft gehad te onderkennen en te behandelen. Deze methode heet Identiteitsgerichte psychotraumattherapie, afgekort IoPT. Ruppert stelt hierin dat veel mensen in hun leven, soms al op heel jonge leeftijd, ingrijpende gebeurtenissen meemaken. Dit hoeven niet alleen geweld- of intimiteit-gerelateerde gebeurtenissen te zijn; ook afstandelijkheid van een ouder, strikte regels of problemen met seksualiteit kunnen onder ‘trauma’ vallen. Je leeft na een trauma eigenlijk vanuit drie delen: een gezond deel, een overlevingsdeel met technieken die je jezelf aangeleerd hebt om je dagen door te komen, en het kwetsbare (getraumatiseerde) deel. Dit gaat onbewust: je hebt amper door dat je een overlevingsdeel gebruikt.

Jezelf leren kennen

Het doel van IoPT is om deze drie delen te identificeren. Je leert welke elementen van je leven gezond zijn en welke overlevingstechnieken je geholpen hebben, maar ook welke technieken je jezelf hebt aangeleerd die je misschien in de weg zijn gaan staan. Dit inzicht laat je ook zien wanneer je handelt vanuit je getraumatiseerde deel en hoe dit in je dagelijkse leven tot uiting komt. IoPT leert je jezelf kennen, laat je jezelf tegenkomen, en zorgt er uiteindelijk voor dat je zekerder wordt. 

Verder lezen

Meer weten over trauma en de invloed hiervan op je leven? Prof. dr. Franz Ruppert heeft meerdere boeken geschreven over trauma en IoPT. Ik wil je graag enkele boeken aanbevelen, om meer te lezen over het onderwerp.

Vroegkinderlijk trauma: zwangerschap, geboorte en eerste levensjaren
Uitgeverij Mens!
ISBN: 978 94 6316 020 9
Prijs: €29,50

Bevrijding van trauma, angst en onmacht: op weg naar een gezonde autonomie en liefde
Uitgeverij Mens!
ISBN: 978 94 6316 019 3
Prijs: €29,50

Symbiose en autonomie: een weg uit symbiosetrauma en destructieve afhankelijkheid
Uitgeverij Mens!
ISBN: 978 94 6316 018 6
Prijs: €29,50

Ook interessant voor jou

Een burn-out: ontdek hoe psychosociale therapie kan helpen

Lees verder

Ervaringen

‘Ik heb veel tegenslagen gehad in mijn leven. Ik kon nergens meer positief naar kijken en had ook bijna geen energie over voor de normale dingen. Jij hebt geduldig naar me geluisterd en vragen gesteld waardoor ik anders naar de dingen ben gaan kijken. De pech die ik had, is niet weg. Maar ik ga er anders meeom en heb nu ook ruimte voor plezier.’

- Clarissa B.

‘Door jouw heldere en zorgvuldige benadering hebben wij onze relatie nieuw leven kunnen inblazen. We praten weer respectvol met elkaar en hebben er weer zin in.’

- Marte en Dennis

‘Ik vond het heel fijn om bij jou te zijn. Het heeft me weer plezier gegeven in wat ik doe en goed kan. Je aandacht en de vinger op de ‘goede plek’ was voor mij belangrijk. Ik heb me veilig gevoeld en begrepen. Dankjewel daarvoor.’

- Anniek

Weer positief de toekomst tegemoet

Maak vandaag nog een afspraak
voor een intakegesprek