Psychosociale therapie

Psychosociale therapie

Psychosociale therapie’ is de verzamelnaam voor de therapievormen die zich richten op jou en jouw denk- en gevoelswereld in relatie tot anderen. Dat kunnen vrienden en vriendinnen zijn, maar ook broers of zussen en collega’s. Loop je vaak rond met de vraag ‘wat doe ik nou fout?’ of voelt het alsof je jezelf suf maalt, wat tot niets leidt en je alleen maar moe en hopeloos maakt? Dan is psychosociale therapie een geschikte behandeling voor jou.

Negatieve gedachtes en gevoelens

Heb je ook weleens dat gevoel dat niemand je aardig vindt of dat je alleen bent, terwijl iedereen vrienden heeft en dat dat bij jou ook zo zou moeten zijn? En dat die nare gevoelens je soms overvallen en je er somber of zelfs depressief van wordt? Al deze gedachten en gevoelens gaan over jou en over hoe je ‘denkt’ te staan in de wereld van sociale relaties. ‘Denkt’ te staan, want de waarheid zit vaak heel anders in elkaar.

Psychosociale therapie met cognitieve gedragstherapie

Je brein kan je voor de gek houden zonder dat je het doorhebt. Zo ontstaan pessimistische gedachten zoals ‘ik kan het niet’, ‘het gaat me niet lukken’, ‘ze mogen me niet’ enzovoort; nare gedachten die vaak niet waar zijn, maar wel je hoofd in sluipen. Daar worden ze soms steeds groter, zodat je misschien niet meer slaapt, jij je niet meer kunt concentreren of zelfs het leven niet meer leuk vindt.

Weet dat je hier niet alleen in bent: veel mensen kennen deze gevoelens en gedachten. Veel mensen twijfelen of zijn bang. Toedekken helpt niet. Samen met jou ga ik in de therapie kijken hoe deze nare gedachten en gevoelens zijn ontstaan. We benoemen ze en gaan de oorzaak aanpakken. Dat kan op veel manieren. Eén daarvan is cognitieve gedragstherapie. Met cognitieve gedragstherapie ga je aan de slag om bestaande denkpatronen te herkennen en uiteindelijk te doorbreken.

Bij welke klachten

Psychosociale therapie en cognitieve gedragstherapie kunnen helpen bij klachten als:
• angst en fobieën
• depressie
• onzekerheid en twijfel
• eenzaamheid
• niet goed weten wat je wil met je leven
• zingeving
• stressklachten
• concentratieproblemen
• slaapproblemen
• moeilijke keuzes in je leven
• burn-out
• neiging naar perfectie (malen)
• schaamte en schuldgevoelens
• scheiding
Is psychosociale therapie iets voor jou? Neem dan hier contact met mij op.

Verder lezen

Meer lezen over je relaties met andere mensen en hoe die je psyche kunnen beïnvloeden? Hier zijn enkele boekentips om meer te kunnen lezen.

De moed van imperfectie: laat gaan wie je denkt te moeten zijn’ door Brené Brown

Uitgeverij Lev.
ISBN: 9789400503496
Prijs: €20,99

‘Verlangen naar verbinding: er bij horen en de moed om alleen te staan’ door Brené Brown

Uitgeverij Lev.
ISBN: 9789400509689
Prijs: €19,99

Schaamte: zonder schroom of gêne verder’ door Stephan Konrad Niederwiesen

Uitgeverij Ankhhermes
ISBN: 9789020216769
Prijs: €22,50

Angst: van monster tot stille kracht’
door Frits Boer


Uitgeverij Tijdstroom
ISBN: 9789058980717
Prijs: €26,20

Ervaringen

‘Ik heb veel tegenslagen gehad in mijn leven. Ik kon nergens meer positief naar kijken en had ook bijna geen energie over voor de normale dingen. Jij hebt geduldig naar me geluisterd en vragen gesteld waardoor ik anders naar de dingen ben gaan kijken. De pech die ik had, is niet weg. Maar ik ga er anders meeom en heb nu ook ruimte voor plezier.’

- Clarissa B.

‘Door jouw heldere en zorgvuldige benadering hebben wij onze relatie nieuw leven kunnen inblazen. We praten weer respectvol met elkaar en hebben er weer zin in.’

- Marte en Dennis

‘Ik vond het heel fijn om bij jou te zijn. Het heeft me weer plezier gegeven in wat ik doe en goed kan. Je aandacht en de vinger op de ‘goede plek’ was voor mij belangrijk. Ik heb me veilig gevoeld en begrepen. Dankjewel daarvoor.’

- Anniek

Weer positief de toekomst tegemoet

Maak vandaag nog een afspraak
voor een intakegesprek