Systeemtherapie

Systeemtherapie: een beter zicht op de interacties tussen jou en jouw wereld

Systeemtherapie richt zich op jouw problematiek in samenhang met je leefomgeving. Jouzelf, je leefomgeving maar ook je relaties kun je zien als een systeem. Een systeem is onderling verbonden en beïnvloedt elkaar; positief of negatief. Het gezin van herkomst (ouders, broers, zussen) is vaak het eerste belangrijke sociale systeem in je leven. En later zijn dat ook de school, je opleidingen, werk en mogelijk je eigen partner en gezin. 

systeemtherapie

In de sessies met systeemtherapie kijken en onderzoeken we samen welke ervaringen en gebeurtenissen uit jouw leven van belang zijn geweest voor de problemen die je nu ervaart. Hoe hebben die invloed gehad op jou en kunnen we er patronen in ontdekken die ook nu nog een rol spelen in je leven? Het teruglopen in je leven kan je zicht geven op het ‘nu’. Maar het doel van de therapie is om de problemen die je nu ervaart te gaan verlichten of verhelpen. 

Systeemtherapie en het gezin van herkomst

Een van de mogelijkheden bij systeemtherapie is het werken met het gezin van herkomst. Dat is het gezin waarin we zijn geboren en opgegroeid (maar niet altijd; bijvoorbeeld als je bent geadopteerd). De plek in je gezin, je gevoel over de onderlinge relaties, de context van school en werk, maar ook de achtergrond van je ouders hebben invloed op jou en de wijze waarop je jezelf ziet en beleeft in de wereld. Was het een warme en begrijpende omgeving waarin je bent opgegroeid, of juist een emotioneel arme en eenzame tijd?

Familieopstelling

Bij systeemtherapie maken we vaak gebruik van een opstelling van je gezin van herkomst. We kijken samen naar wat er is gebeurd, hoe jij het hebt beleefd en gevoeld. We doen dat door je broers en zussen, je vader en moeder en mogelijk belangrijke anderen op te stellen met poppen op de tafel of met matjes op de grond. Elke pop of elk matje representeert iemand uit je gezin. Op deze manier kun je het voor je zien en ook voelen wat het met je heeft gedaan en nog doet. Je merkt wat jou daarbij gezond en sterk heeft gemaakt. Wat je verbonden heeft met trauma (bijvoorbeeld het trauma van niet geliefd of niet beschermd of niet gewild) of wat je hebt gedaan om te overleven. 

EFIT therapie (Emotionally Focused Individual Therapy)

EFIT is de individuele variant van EFT (Emotionally Focused Therapy). EFT is de therapievorm voor relatietherapie die gemaakt is door Dr. Sue M. Johnson. Bij EFIT worden het model en de uitgangspunten van EFT gebruikt in een individuele setting, in de relatie tussen de cliënt en de therapeut. 

Bij ieder van ons spelen emoties een belangrijke rol. Ze zijn vaak de drijfveren van ons gedrag en bepaler van onze gevoelens en relaties. In de therapie met EFIT sta je stil bij deze emoties, je leert ze herkennen en erkennen en je ziet en voelt wat hierin de hechtingsstijl doet. Als je gevoel verandert omdat je hieraan werkt in de therapie, verandert het beeld over jezelf, waardoor angst, depressie of traumatische stress vermindert en in een ander licht komt te staan.

Door EFIT jezelf weer sterk voelen maakt je gelukkiger. Jezelf kennen en nabij kunnen komen, doen dat ook. Het verbinding maken met anderen en je partner verzacht, en daarin jezelf kunnen laten zien is meer dan de moeite waard.

Somatic Experience

Somatic Experience (SE) is een vorm van therapie die zich richt op lichamelijke sensaties die het gevolg kunnen zijn van dingen die je hebt meegemaakt in je leven en die niet zijn verwerkt.

Wij mensen zijn meestal in staat om veranderingen en emotionele gebeurtenissen te verwerken. We maken daarbij nogal eens gebruik van bepaalde uitlaatkleppen zoals erover praten, sporten en muziek maken. Maar als de gebeurtenissen heel heftig zijn of als we er lange tijd niet over kunnen praten, of de omgeving staat niet toe om erover te praten, zoals bij traumatische gebeurtenissen, dan helpen de uitlaatkleppen onvoldoende en slaat het lichaam de emotionele gevolgen op.

Vechten, vluchten of bevriezen
Als er gevaar is, kies het lichaam automatisch voor vechten, vluchten of bevriezen. Dit zijn reacties waarmee we onszelf beschermen en kunnen overleven bij overweldigende emoties, zoals boosheid of agressie, maar ook aanhoudende geladen stiltes, continue kritiek enzovoort. De emoties en energie die dit proces achterlaat in jouw lichaam moeten ook weer ontladen worden, zodat we kunnen herstellen. Maar als dat om welke reden dan ook niet lukt, kan het schade veroorzaken in ons lichaam, waardoor we klachten krijgen zoals hartkloppingen, kortademigheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen, depressie en uitputting.

Ervaringen

‘Ik heb veel tegenslagen gehad in mijn leven. Ik kon nergens meer positief naar kijken en had ook bijna geen energie over voor de normale dingen. Jij hebt geduldig naar me geluisterd en vragen gesteld waardoor ik anders naar de dingen ben gaan kijken. De pech die ik had, is niet weg. Maar ik ga er anders meeom en heb nu ook ruimte voor plezier.’

- Clarissa B.

‘Door jouw heldere en zorgvuldige benadering hebben wij onze relatie nieuw leven kunnen inblazen. We praten weer respectvol met elkaar en hebben er weer zin in.’

- Marte en Dennis

‘Ik vond het heel fijn om bij jou te zijn. Het heeft me weer plezier gegeven in wat ik doe en goed kan. Je aandacht en de vinger op de ‘goede plek’ was voor mij belangrijk. Ik heb me veilig gevoeld en begrepen. Dankjewel daarvoor.’

- Anniek

Weer positief de toekomst tegemoet

Maak vandaag nog een afspraak
voor een intakegesprek