Traumatherapie

Traumatherapie

Traumatherapie is een methode waarbij ik je help om na trauma te kunnen herstellen. Een trauma is een verwonding die diep ingrijpt in je leven en krassen achterlaat die je nog steeds voelt, ook al is het nu jaren later. Dit kan een ongeluk zijn of een ziekte. Maar heel vaak is het iets wat is gebeurd in je leven waar je toen niet zelf over kon praten. Bijvoorbeeld het verlies van een geliefde, ouders die je niet begrepen, verlating of mishandeling. Trauma heeft ingrijpende gevolgen en kan over je hele leven merkbaar blijven. Traumatische ervaringen kunnen ervoor zorgen dat delen in jou zich afsplitsen. Het gezonde deel in jou splitst zich af van het getraumatiseerde deel en van je oerinstinct. Het overlevingsdeel neemt het over. Je staat als het ware altijd op scherp. In plaats van een gezond leven te leiden, gebruik je onbewust je vlucht-, vecht- of bevriesreactie om je staande te houden.

IoPT: identiteitsgerichte psychotraumatherapie

Er zijn verschillende (opstellings)methodes om trauma te ontdekken, te doorvoelen en te verwoorden. Je zou dit de eerste stappen naar herstel kunnen noemen. Een methode specifiek gericht op trauma is de Identiteitsgerichte Psychotraumatherapie (IoPT) van prof. dr. Franz Ruppert. Bij deze opstellingsmethode richten we ons op jouw identiteit (en waarmee je jezelf geïdentificeerd hebt in je leven), en dat kunnen we ontdekken door jouw verlangen op te stellen. Je verlangen formuleer je in een zin en dat is wat je het meest na aan het hart ligt. De belangrijkste woorden uit de zin (je verlangen) stellen we op. Daarna ga jij ontdekken wat dit deel van je verlangen betekent en wat het met je doet. Waar herken je een gezond deel van jezelf, een overlevingsdeel of een traumadeel aan? Meer weten over deze behandeling of geïnteresseerd in de mogelijkheden? Neem dan contact met mij op.

What do you want?
To live or to survive?

Prof. Dr. Franz Ruppert

Vergoeding

Een vergoeding van €40- tot €50,- is mogelijk, mits je aanvullend verzekerd bent. De hoogte van de vergoeding hangt af van de zorgverzekeraar en de polis. Informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar. Afhankelijk van de polis wordt soms bedrag per jaar vergoedt, dat is altijd na aftrek van de wettelijke eigen bijdrage.

traumatherapie
Deel dit artikel