Systeemtherapie

Systeemtherapie richt zich op jouw problematiek in samenhang met je leefomgeving. Jouzelf, je leefomgeving maar ook je relaties kun je zien als een systeem. Een systeem is onderling verbonden en beïnvloedt elkaar; positief of negatief. Het gezin van herkomst (ouders, broers, zussen) is vaak het eerste belangrijke sociale systeem in je leven. En later zijn dat ook de school, je opleidingen, werk en mogelijk je eigen partner en gezin. 

systeemtherapie

In de sessies met systeemtherapie kijken en onderzoeken we samen welke ervaringen en gebeurtenissen uit jouw leven van belang zijn geweest voor de problemen die je nu ervaart. Hoe hebben die invloed gehad op jou en kunnen we er patronen in ontdekken die ook nu nog een rol spelen in je leven? Het teruglopen in je leven kan je zicht geven op het ‘nu’. Maar het doel van de therapie is om de problemen die je nu ervaart te gaan verlichten of verhelpen.

Systeemtherapie en het gezin van herkomst

Een van de mogelijkheden bij systeemtherapie is het werken met het gezin van herkomst. Dat is het gezin waarin we zijn geboren en opgegroeid (maar niet altijd; bijvoorbeeld als je bent geadopteerd). De plek in je gezin, je gevoel over de onderlinge relaties, de context van school en werk, maar ook de achtergrond van je ouders hebben invloed op jou en de wijze waarop je jezelf ziet en beleeft in de wereld. Was het een warme en begrijpende omgeving waarin je bent opgegroeid, of juist een emotioneel arme en eenzame tijd?

systeemtherapie
systeemtherapie

Bij systeemtherapie maken we vaak gebruik van een opstelling van je gezin van herkomst. We kijken samen naar wat er is gebeurd en hoe jij het hebt beleefd en gevoeld. We doen dat door je broers en zussen, je vader en moeder en mogelijk belangrijke anderen op te stellen met poppen op de tafel of met matjes op de grond. Elke pop of elk matje representeert iemand uit je gezin. Op deze manier kun je het voor je zien en ook voelen wat het met je heeft gedaan en nog doet. Je merkt wat jou daarbij gezond en sterk heeft gemaakt. Wat je verbonden heeft met trauma (bijvoorbeeld het trauma van niet geliefd of niet beschermd of niet gewild) of wat je hebt gedaan om te overleven. 

Methodes

EFIT

Healthy Anger

Gabor Maté

Woede wordt vaak gezien als negatief, maar Healthy Anger kan juist een krachtig hulpmiddel zijn voor heling en zelfexpressie. Gabor Maté benadrukt het belang van deze emotie bij het vinden van balans in jezelf en je relaties.

'Zelf iets oplossen wil niet zeggen dat je het alleen moet doen'

- Marjon Bohré