Een gebrek aan erkenning

Een gebrek aan erkenning

Erkenning en waardering zijn basisbehoeftes van ieder mens. Een gebrek hieraan is vaak terug te leiden naar onze jeugd, en heeft grote gevolgen voor ons mentale en fysieke welzijn. Ook relaties kunnen hierdoor onder druk komen te staan. Therapie kan in zo’n geval helpen.

erkenning

Vanuit je jeugd

Erkenning is belangrijk voor ons als mens. Gezien worden, waardering en begrip krijgen – het is één van de basisbehoeftes volgens de piramide van Abraham Maslow. Als we die erkenning niet krijgen in onze jeugd, heeft dat later gevolgen voor onze persoonlijkheid. Het is lastig om erkenning te krijgen van ouders die dat niet gewend zijn, maar gelukkig kun je wel met jezelf aan de slag.

Zelfvertrouwen

Erkenning motiveert ons en maakt gelukkig. Door een complimentje van onze ouders, partner of leraar doen we beter ons best. Het geeft ons het zelfvertrouwen dat nodig is om nieuwe uitdagingen aan te gaan. We doen wél die nieuwe trucs op de sportclub, we hebben weer zin in ons werk of we doen wel die extra klusjes in het huishouden. Als iemand ons ziet en erkent, bloeien we daarvan op.

Maatschappelijk vlak

Krijgen we die erkenning niet? Dan raken we gedemotiveerd en gefrustreerd. Het werkt uitputtend, omdat je het gevoel krijgt dat toch niets wat je doet goed genoeg is. Het gebrek aan erkenning zorgt zelfs op maatschappelijk vlak voor problemen. Denk hierbij aan stakingen van medewerkers als zij niet worden gehoord of gezien als het gaat om hun looneisen. Ook op individueel niveau laat een gebrek aan erkenning diepe sporen na.

Liefdesrelaties

Ervaar jij dat gebrek aan erkenning? Meestal leidt dit tot overcompensatie. Je doet extreem veel in huis of voor de ander, omdat je opbloeit van complimenten. Je doet onnodig veel en cijfert jezelf weg. Het belang van de ander gaat voor die van jezelf. Dit gaat een tijdje goed, maar uiteindelijk ervaar je een gevoel van leegte en eenzaamheid. Zelfs als je in een relatie zit. Om de relatie met jezelf en de ander te laten slagen, is het essentieel om met deze gevoelens van te weinig erkenning aan de slag te gaan.

Therapie

Maar hoe ga je met zoiets aan de slag? Therapie kan hierbij de uitkomst bieden. Psycholoog Ingrid Wijnands biedt verschillende soorten therapie aan. Systeemtherapie, traumatherapie. psychosociale therapie of EFT relatietherapie: samen kijken jullie wat het beste bij jou en jouw vragen past. Zo ga jij weer positief de toekomst tegemoet.

Ook interessant voor jou

Een burn-out: ontdek hoe psychosociale therapie kan helpen

Lees verder

Ervaringen

‘Ik heb veel tegenslagen gehad in mijn leven. Ik kon nergens meer positief naar kijken en had ook bijna geen energie over voor de normale dingen. Jij hebt geduldig naar me geluisterd en vragen gesteld waardoor ik anders naar de dingen ben gaan kijken. De pech die ik had, is niet weg. Maar ik ga er anders meeom en heb nu ook ruimte voor plezier.’

- Clarissa B.

‘Door jouw heldere en zorgvuldige benadering hebben wij onze relatie nieuw leven kunnen inblazen. We praten weer respectvol met elkaar en hebben er weer zin in.’

- Marte en Dennis

‘Ik vond het heel fijn om bij jou te zijn. Het heeft me weer plezier gegeven in wat ik doe en goed kan. Je aandacht en de vinger op de ‘goede plek’ was voor mij belangrijk. Ik heb me veilig gevoeld en begrepen. Dankjewel daarvoor.’

- Anniek

Weer positief de toekomst tegemoet

Maak vandaag nog een afspraak
voor een intakegesprek