Wanneer perfect niet genoeg is

Wanneer perfect niet genoeg is

Ben jij ook zo perfectionistisch ingesteld? Altijd de lat hoog leggen, maximaal willen presteren, en hoge eisen hebben. Dit is vaak een goede eigenschap, maar kan ook doorslaan tot ongezond gedrag. Zeker als dit het gevolg is van een gebrek aan erkenning. Systeemtherapie kan helpen om je weer goed te voelen.

perfectionisme

Dunne lijn

In veel kringen zien mensen dit als een positieve eigenschap. Je werkt hard, levert geen halve resultaten, haalt je deadlines altijd en je omgeving is schoon en opgeruimd. Voor jou hoort het er gewoon bij om net even dat stapje harder te lopen. Toch is er een dunne lijn tussen een opgeruimde mentaliteit en ongezonde perfectionisme. Hoe merk je dit op en hoe ga je ermee om?

Ongezonde perfectionisme

Wat is het verschil tussen dingen graag goed willen doen en overdreven perfectionisme? Gek genoeg kan een perfectionistische houding ook zorgen voor uitstelgedrag. Je doet de dingen graag goed. Maar als je niet gelijk dat geweldige resultaat kan bereiken, begin je er liever niet aan. Is dat herkenbaar? Je gaat dan niet met belangrijke taken aan de slag op je werk omdat je het toch niet goed genoeg kan doen. Of je slooft je zo uit dat het zorgt voor stress en oververmoeidheid. Merk je dit op bij jezelf? Tijd om daarmee aan de slag te gaan.

Erkenning

Perfectionisme komt vaak voort uit een gevoel van gebrek aan erkenning. Je wil dingen beter doen dan een ander, puur omdat je gehoord of gezien wil worden. Je kreeg misschien te weinig erkenning in je jeugd en je zoekt ernaar op andere manieren. Je merkt dat je niet kunt leven zonder de complimenten van een ander. Als je die niet krijgt, loop je vast in je dagelijkse leven.

Systeemtherapie

Doet je perfectionisme meer kwaad dan goed? Therapie is dan een goed middel om weer normaal te functioneren, zonder dat alles perfect moet zijn. Zo is systeemtherapie een goede methode om te kijken hoe je goed kunt functioneren in jouw systeem – de relatie tot je ouders, familie en vrienden. Dit gaat diep, maar zorgt voor heldere inzichten en bruikbare handvatten.

Ook interessant voor jou

Een burn-out: ontdek hoe psychosociale therapie kan helpen

Lees verder

Ervaringen

‘Ik heb veel tegenslagen gehad in mijn leven. Ik kon nergens meer positief naar kijken en had ook bijna geen energie over voor de normale dingen. Jij hebt geduldig naar me geluisterd en vragen gesteld waardoor ik anders naar de dingen ben gaan kijken. De pech die ik had, is niet weg. Maar ik ga er anders meeom en heb nu ook ruimte voor plezier.’

- Clarissa B.

‘Door jouw heldere en zorgvuldige benadering hebben wij onze relatie nieuw leven kunnen inblazen. We praten weer respectvol met elkaar en hebben er weer zin in.’

- Marte en Dennis

‘Ik vond het heel fijn om bij jou te zijn. Het heeft me weer plezier gegeven in wat ik doe en goed kan. Je aandacht en de vinger op de ‘goede plek’ was voor mij belangrijk. Ik heb me veilig gevoeld en begrepen. Dankjewel daarvoor.’

- Anniek

Weer positief de toekomst tegemoet

Maak vandaag nog een afspraak
voor een intakegesprek