Loslaten… wat is dat eigenlijk?

Loslaten… wat is dat eigenlijk?

Het is een veelgehoorde uitspraak: je moet loslaten. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe doe je dat precies? Hoewel loslaten simpel klinkt, is het makkelijker gezegd dan gedaan. Als je in een situatie zit waarin je je weinig tot geen controle ervaart, is loslaten heel moeilijk. Je hebt de neiging om vast te houden aan wat je gewend bent. Je spreekt jezelf moed in en gaat het liefst gewoon door. Soms voelt het alsof je geen invloed of andere keuze hebt. Toch kun je je sterker gaan voelen door ervoor te kiezen om het los te laten.

Loslaten of vasthouden?

Loslaten is een belangrijke ervaring van ‘het leven’. Je ontkomt er niet aan om bepaalde dingen los te laten: van het verwerken van teleurstelling tot aan het accepteren van verliezen. Wanneer je iets loslaat, ontstaat er ruimte voor iets nieuws. Dit kan bevrijdend werken. Het is niet altijd eenvoudig om te weten wanneer je moet loslaten. In situaties waarbij het ons meer zou opleveren om los te laten, blijven we vaak vechten omdat we ons beter voor willen doen of sterk willen zijn, en verbergen we onze werkelijke gevoelens. Schaamte, verlegenheid of minderwaardigheidsgevoelens maken vaak dat we dit zo doen.

Vastzittende emoties

Ook wanneer we een nare of traumatische ervaring hebben meegemaakt en gevangen zitten in belemmerende patronen, kan het extra veilig voelen om hieraan vast te houden. Bij een trauma is er meestal sprake van vastzittende emoties. Zonder dat we het willen, blijven er soms herinneringen achter aan deze nare ervaringen. En als we niet oppassen kunnen we deze lang bij ons dragen. Reden genoeg om ze aan te pakken zodat ze minder vat op ons leven hebben.

Patronen doorbreken

Bij Praktijk Egilah is loslaten een belangrijk thema om weer een lichter leven te kunnen leiden. Met een combinatie van technieken (cognitieve gedragstherapie, EFT en systeemtherapie) leer jij inzicht te krijgen in de patronen die jou niet of niet meer dienen. Dit zijn veelal zaken die veel energie kosten, maar waar je vaak geen goed zicht op hebt. Zijn er belemmerende overtuigingen of gedachten die jou in de weg zitten of is er bepaald gedrag dat een onwenselijke situatie in stand houdt? Het is dan zaak om een manier te vinden om dit los te laten.

Manieren van loslaten

Er is niet één manier van loslaten. De meest bekende zijn: grenzen stellen, afstand nemen van de situatie of een andere weg inslaan, accepteren en berusten, taken afstaan en vertrouwen in anderen nemen of relativeren. Loslaten is meer dan alleen loskomen van iets of ergens een punt achter zetten: het heeft alles te maken met goed kijken en voelen waarom je iets maar blijft vasthouden. Wanneer je dat onderliggende patroon niet aanpakt, los je het probleem niet op.

Cirkel van invloed

De oorzaak van onnodige stress is nogal eens een groot verantwoordelijkheidsgevoel of een te grote betrokkenheid. Het is dan goed om ook te kijken naar je eigen cirkel van invloed. Als je veel piekert, dan kun je je afvragen of je niet te veel energie steekt in dingen buiten je invloedssfeer. Zo besteden we vaak aandacht aan hoe mensen over ons denken en dat ligt ook grotendeels buiten onze invloedssfeer. Wat willen we bijvoorbeeld graag ‘goed’ zijn of aardig gevonden worden.

Waaraan besteed jij aandacht?

Veel mensen piekeren of steken kostbare energie in zaken die buiten hun invloed en verantwoordelijkheid liggen. Zet daarom eens voor jezelf op een rijtje waaraan jij veel aandacht besteedt of controle op probeert uit te oefenen. Wellicht laat je je te veel beïnvloeden door andermans mening, of neem je te veel hooi op je vork omdat je te behulpzaam wilt zijn, je zorgen maakt of anderen wilt pleasen.

Over Egilah

Wil jij meer weten over loslaten? Of heb je vragen omtrent psychologische ondersteuning? Dan kun je terecht bij Egilah. In mijn praktijk help ik mensen bij het verwerken van trauma, het oplossen van mentale blokkades, relatietherapie en psychosociale therapie. Samen gaan we op zoek naar een manier om dat wat jou dwarszit los te laten. Ik kan niet jouw problemen oplossen, maar kan je wel helpen het pad naar de oplossing toe te vereffenen.

Ook interessant voor jou

Een burn-out: ontdek hoe psychosociale therapie kan helpen

Lees verder

Ervaringen

‘Ik heb veel tegenslagen gehad in mijn leven. Ik kon nergens meer positief naar kijken en had ook bijna geen energie over voor de normale dingen. Jij hebt geduldig naar me geluisterd en vragen gesteld waardoor ik anders naar de dingen ben gaan kijken. De pech die ik had, is niet weg. Maar ik ga er anders meeom en heb nu ook ruimte voor plezier.’

- Clarissa B.

‘Door jouw heldere en zorgvuldige benadering hebben wij onze relatie nieuw leven kunnen inblazen. We praten weer respectvol met elkaar en hebben er weer zin in.’

- Marte en Dennis

‘Ik vond het heel fijn om bij jou te zijn. Het heeft me weer plezier gegeven in wat ik doe en goed kan. Je aandacht en de vinger op de ‘goede plek’ was voor mij belangrijk. Ik heb me veilig gevoeld en begrepen. Dankjewel daarvoor.’

- Anniek

Weer positief de toekomst tegemoet

Maak vandaag nog een afspraak
voor een intakegesprek